www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Orman İşletmesi ekipleri Orman yangınları ile ilgili köylerde tanıtıcı ve önleyici bilgilendirme toplantıları yapıyor.
Toplantılarda:
1- Yerel ve genel orman varlığımız ve işletilmesi hakkında genel bilgi veriliyor.
2- Köy ve mahallelerimizin yaşam alanları orman ile iç içedir. Dolaysıyla orman yangınından bire bir etkilenmeyecek hiç bir vatandaşımız yoktur. Buna göre dikkatli olmamız gerekmektedir.
3-yangın çıkarsa, duman görülürse; ilk önce 112 ye hemen bildirelim. Köy muhtarlarımız belediyenin verdiği ya da orman işletmesinin verdiği su tanklarını hazırlayıp eksiklerini tamamlanmış olarak yangına hazırlıklı olunsun.
4- Her yangın ilk tutuşma anında 260 santigrat derece de başlarken ormanda bu sıcaklık 1000 santigrat derecenin üzerine çıkmaktadır. Dolayısıyla yangın küçükken kontrolü kolay olup büyüyünce zorluk derecesi artmaktadır, söndürme ihtimali düşmektedir. Dolayısıyla erken ihbar önemlidir.
5- Anız ve bahçe atığı yakılmaması önemlidir. Ateşle oyun olmaz. Olduğunuz yerde ateşin gideceği yer yok sanabilirsiniz ancak yanmakta olan bahçe atığı ve benzeri yanıcı maddelerin içerisindeki küçük yaprak ve benzeri yanıcı maddeler ateşin ısıtması ile beraber yükselip olduğunuz yerden uzak olan bir noktada tekrar tutuşmaya sebep olup felakete sebep olabilirsiniz. Ateş yakmayın organik madde çürümesi ile tarlanız daha verimli olacaktır.
6-Ormana sınır olan tarlaların çevresi temiz tutulsun patpat yada traktör ile sürülsün ki bahçenize olası bir orman yangını zarar vermesin.
7- Evlerimizin duvarına dayalı odun istifi yapılmasın. Olası bir yangın anında evin içerisine ateş giremezken bu istifler tutuşunca evi yakmaktadır. Dolayısıyla evin duvarına dayalı olarak odun, Kömür, saman, kalıp tahtası, enkaz bulundurmayalım. Evden en az 3-5 metre uzağa istif edelim.
8-Evlerin bahçesi ve balkonlarına asma ağdırılması yöremizde çoktur. Ancak bu asmaların ağdırıldığı yapı ahşap ya da eski reçineli özlerden yapılmasın. Evleri yanış sebeplerinden biridir.
9-Olası yangında köyün boşaltılması istenirse; balkon ve kapı önlerindeki kanepeleri içeriye alarak bütün kapı ve pencereler kapatalım. Hava almaz uçan yanıcı partiküllerin ( çıngıların) giremeyeceği şekilde kapatalım.
10- mangal ateşi, avcı ateşi, çoban ateşi, arıcı körük tezek ateşi yapılırken ve orası terk edilirken dikkatli olalım. Mümkünse Ateş yakmayalım.
11-Rüzgarlı günlerde kaynak vb her türlü ateş çıkartacak eylemden uzak duralım.
12- Olası yangın çıkması halinde yolları araç trafiğine açık tutalım. İş makineleri uzun ve geniş olacağını ve ulaşımda problem yaşanabileceğini düşünerek trafiği kısıtlayacak eylemlerden uzak duralım.
13- Çevremizde yangın çıkması ihtimali olan enerji nakil hattına dikkatli bakalım. Devrik ya da eğik direk olması, fincandan çıkmış tel olması ya da sallanıp çarpışan tel olması ve benzeri ateş kaynağı olabilecek tehlikeli durumlardan işletmeyi haberdar edelim. Mümkünse fotoğrafını çekip bizlere iletin. Biz kurum olarak TEDAŞ ile irtibatlanıp arızayı geberttiririz.
14- Orman yangın havuzlarına girmek ya da o havuzların suyunu eksiltecek eylemlerden uzak duralım. Olası yangın halinde bu havuzlar yegane su kaynağımızdır.
15- orman yangın gönüllüsü olmaya davet ediyoruz.