Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Rekabet Kurumu’nden ‘muz ticareti’ soruşturması

25 Ocak 2021

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Rekabet Kurumu, Bozyazı ve Anamur ilçeleri sınırları içinde muz toptan ticareti yapan 17 teşebbüs ve bir dernek hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, muz toptan ticaretiyle iştigal eden söz konusu teşebbüslerin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla resen yürütülen ön araştırma, Rekabet Kurulunca karara bağlandı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak teşebbüsler ile derneğin kanunu ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Hakkında soruşturma açılan teşebbüs ve dernekler şunlar: “Bozyazı Komisyoncular Derneği, Ahmet Gilik Gilikler Yaş Meyve ve Sebze Ticareti, Ahmet Koçluk Kuzu Komisyon Evi, Aydul Tarım Ürn. İnş. Gıda Nak. Pet. Ürn. San. ve Tic. Ltd. Şti, Ayyıldız Gıda Tarım Ürünleri İnşaat Malzemeleri Taşımacılık Mobilya Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Deniz Turizm ve Otelcilik AŞ, Doğan Tarım Ürünleri Nakliyat ve Otomotiv Sanayi Ticaret Ltd. Şti, Fehmi Çiçek Komisyon Evi, Halil Ulutaş-Akışlar Yaş Sebze Meyve Ticareti, Karaoğlu Hırdavat Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti, Osman Özdeniz Özdeniz Tarım Ürünleri, Osman Yılmaztürk-Yılmaztürkler Sarartma, Sedat Güğül-Güğül Komisyon Evi, Seracettin Akı Bizim Yaş Meyve ve Sebze Ticareti, Süleyman Özdeniz Özdenizler Komisyon, Süleyman Tok Sebze ve Meyve Ticareti, Şahin Yağlı Tohumlar Tarım ve Zirai Ürünler Paz. İnş. Tur. Tic. ve San. Ltd. Şti ve Tamer Doğan, Doğan Kardeşler Yaş Sebze ve Meyve Ticareti.”

BOZYAZI KOMİSYONCULAR DERNEĞİ BAŞKANI MUSTAFA ŞEN’DEN AÇIKLAMA

Soruşturmada adı geçen Bozyazı Komisyoncular Derneği’nin Başkanı Mustafa Şen, Anamur Gündem’e yaptığı açıklamada, üreticiyi tüccarla karşı karşıya getirerek bundan nemalanmak isteyenler olduğunu belirterek, “Soruşturma sonucunda ne Dernek ne de komisyoncular olarak kanun kapsamına giren herhangi bir ihlal içinde olmadığımızı, olamayacağımızı, gerçek niyetimizin ne olduğunu Rekabet Kurulu net bir şekilde görecektir” dedi.

Şen, açıklamasında şunları kaydetti:

“HEPİMİZİN TEK İSTEĞİ; MUZUN HAK ETTİĞİ FİYATTAN İŞLEM GÖRMESİ

Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan muz yalnızca bir ekonomik meta olmanın ötesinde bölge insanının emeği, alın teridir. Konu muzu kaça aldın kaça sattın değildir, mesele emeğe saygıdır. Muzun tüketicinin masasına ulaşana kadar geçen süreçte tüm tarafların katkısı var. Serada çalışanından kesene, araca yükleyeninden sarartanına, dağıtana, satana kadar herkes elbirliğiyle bu muzu tüketiciye ulaştırıyoruz. Bölge insanı muzun ne demek olduğunu çok iyi biliyor. Komisyoncudur tüccardır, hal esnafıdır hepsi bunun farkında. Hepimizin tek bir isteği var o da: Muzun hak ettiği fiyattan işlem görmesi. Bu aynı zamanda kimse kimsenin hakkını yemesin demek, emek verenin emeğinin karşılığını alsın demek. Yüce Rabbimizin koyduğu ölçüde budur, kural da budur.

İSTİSMARCILAR, MANİPÜLATİF HAREKETLERLE MUZUN FİYATINI PAZAR DIŞINDA BELİRLEMEYE ÇALIŞTILAR

Kanunlar diyor ki; muzun fiyatı arz ve talebe bağlı olarak piyasa koşullarında belirlensin. Ancak geçmiş tecrübelerimiz bize gösterdi ki; muzun fiyatını ne yazık ki bir takım istismarcılar manipülatif hareketlerle pazar dışında belirlemeye, üreticinin muzunu elinden öldü fiyatına almaya çalıştılar. Bunun üzerine üreticinin, komisyoncunun, odanın temsilcileri bir araya gelerek, tüm ülkeden topladığımız piyasa bilgileri çerçevesinde muzun olması gereken fiyatını tavsiye etmeye başladık. Amacımız tüm kesimlerin ortak refahı için olması gereken fiyatı ortaya koymaktı. Devam eden süreçte dernekler, çatı kuruluşları üyelerine tavsiye fiyatları münferit olarak duyurmaya başladılar. Hepimiz biliyoruz ki, derneklerin tavsiye fiyatları, tüccara-üreticiye yol göstermektedir, nihayetinde fiyatı alıcı ve satıcı arasındaki pazarlık belirlemektedir.

REKABET KURULU, HERHANGİ BİR İHLAL İÇİNDE OLMADIĞIMIZI GÖRECEKTİR

Bugün Derneğimizin karşı karşıya olduğu Rekabet sürecinin benzerini Anamur Muz Üreticileri Birliği de 2019 yılında yaşadı. Rekabet Kurumu inceledi, sonrasında fiyatların tavsiye niteliğinde olduğunu tespit edip süreci sonlandırdı. Bugün biz de benzer bir soruşturma ile karşı karşıyayız. Umuyoruz ki soruşturma sonucunda ne Dernek ne de komisyoncular olarak kanun kapsamına giren herhangi bir ihlal içinde olmadığımızı, olamayacağımızı, gerçek niyetimizin ne olduğunu Rekabet Kurulu net bir şekilde görecektir.

MUZUN SORUNLARINI BAKANLARA, KURUMLARA İYİ ANLATMALIYIZ

Ancak bunun için yalnızca tüccarın değil komisyoncunun değil üreticinin de karşılaştığı sorunları başta Rekabet Kurumu olmak üzere ilgili Bakanlarımıza, kurumlarımıza anlatmamız, aktarmamız lazım. Muz pazarındaki sorunları gerçek manada masanın üzerine koyup çözüm bulamazsak, yaraya yalnızca tentürdiyot sürmüş oluruz ancak biliyoruz ki düzgün bir tedaviye ihtiyaç var. Pazardaki sorunları iyi bir şekilde anlatabilirsek neden bu noktaya geldiğimizi Rekabet Kurulunun anlayacağını düşünüyorum.

FIRSAT LOBİSİNİN ADAMLARI BOYKOT BAŞLATARAK RANT ELDE ETME PEŞİNDE

Ne var ki sorunlarımızın bir kısmı bizden, içimizden olmayan dış mihrakların yarattığı sorunlar. Üreticiyi tüccarla karşı karşıya getirerek bundan nemalanmak isteyenler var. Bölgemize dışarından gelen, büyük üretim sahalarını nasıl olduğunu bilmediğimiz yöntemlerle eline geçiren ve üreticiyi kendi menfaatleri doğrultusunda kullanan birkaç tane “fırsat lobisinin” adamının, boykot başlatarak, fiyatları manipüle ederek rant elde etme arayışı içinde olduğunu biliyoruz, görüyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, Gençliğe Hitabesinde “dahili ve harici bedhahlardan yani başkasının kötülüğünü isteyenlerden bahseder. Dışarıdan gelen ve bizlerin kötülüğünü isteyenlere karşı hepimizin uyanık olması lazım, gaflet ve dalalet içinde olmamamız lazım. Türk istikbalinin evlatları olarak birlik olmak, kenetlenmek, birbirimizin emeğine saygı duyarak ticaret yapmak durumundayız.”

25-ocak-2021-020

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Şeref Koz: Buradan geçerken hep strese kalıyorum. Bu kadar uzun süre kalması...
  • abdulllah aydın: Sağlam bir ATATÜRK cü olduğuna ,nandığım Sayın Başkan:...
  • abdulllah aydın: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Diyorki:”Cahal et...
  • abdulllah aydın: Yeni seçilen başkan ve üyelere başarılar dilerim.İhrac...
  • Gökçin Yalçın: Başarılar diliyorum.
  • hüseyin kocoglu: meraba arkadaslar kuzu göbegi alıyoruz ve toplatıyoruz...
  • Şeref Koz: Yaşlıya, hastaya, düşküne sağlıklı bakabilmek için oğlu, kızı...
  • Şeref Koz: Görülüyor ki insanlar sorunlara karşı duyarlı. Katılım çok iyi....
  • anamurlu: Masaya konulan ve çözüm bekleyen ana sorun halkın sağlıkla ilgili...
  • Şeref Koz: Elektrikler kesildiğinde telefon çıkmamaları çok kötü. İşletmeler...