Haberi Arkadaşına Gönder Haberi Arkadaşına Gönder

Muz üretimi 2016’da rekor kırdı

31 Ocak 2017

www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.

Yerli muz üretimi 2016’da yüzde 13,1 artışla 306 bin tona ulaşarak rekor kırdı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda hızla artan yerli muz üretiminin 2016’da yüzde 13,1 artışla 306 bin tona ulaşarak rekor kırdığını bildirdi.

Bayraktar, TZOB resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde yerli muz üretimi yapıldığını belirterek, 1988 yılında 35 bin ton olan üretimin her geçen yıl arttığını, 2016 yılında 35 bin 426 tonluk artışla 305 bin 926 tona ulaştığı belirtti.

Muz üretiminin yüzde 72,2’sini Mersin, yüzde 27’sini ise Antalya illerinin yaptığını, belirten Bayraktar, 2016’oda 192 bin 850 tonluk muz ithalatına, 95,3 milyon dolar ödendiğini, Türkiye’nin 11 aylık muz ihracatının ise 9 bin tonu aştığını kaydetti.

Türkiye’de de muz tüketimi hızla arttığına dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Son yıllarda daha fazla muz yiyoruz. Kişi başına muz tüketimi 10 yıl önce 2 kilogramken, tahminlere göre 2016 yılında 6 kilogramı aştı. Tüketim daha artacak. AB ülkeleri ile ABD’de kişi başına muz tüketimi Türkiye tüketiminden 3-4 kat daha fazla. Bundan dolayı muz üretiminde ulaşılan noktayı yeterli göremeyiz. Üretimi desteklemeli, daha da artırmalıyız. 20 kilogramlık koli için belirlenen 9,5 dolarlık referans fiyat ve yüzde 145,8’lik gümrük vergisi harfiyen korunmalıdır. Aksi takdirde üretimi artırmanın imkanı yoktur. Türk çiftçisinin aynı koşullarda, muz üreticisi ve ihracatçısı ülkeler olan bir Ekvador, Panama veya Kosta Rika ile rekabet etmesi mümkün değildir. Muzla ilgili diğer tedbirlerin yanı sıra, kaçakçılığa izin verilmemelidir. Sınır ticareti denetim altına alınmalı, bu kapsamında yapılan ithalat iç piyasaya sürülmemelidir. Sulama altyapısıyla ilgili sorunlar giderilmeli, sera yapımı teşvik edilmelidir. Muz araştırma istasyonu açılmalıdır.

Yerli muzun raf ömrünün uzatılabilmesi için çalışma yapılması gerektiğini de vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Sera malzeme ve ekipmanlarından demir, çimento, damlama hortumu, boya, cıvata, plastik örtü ve benzeri malzemelerde katma değer vergisi (KDV) oranı inşaat yerine tarım kaleminden alınarak düşürülmelidir. Muz üretimi 7-8 ay yerine yılın 12 ayına yayılmalı, üretim planlaması yapılmalı, markalaşmaya gidilmelidir. Muz paketleme ve sarartma tesisleri kayıt altına alınmalı ve standardizasyonu, paketlemede kullanılan ambalajların standartlara uygun hale gelmesi, izlenebilirliği sağlanmalıdır.”

GÜZEL: ‘İHTİYACIN TAMAMINI ÜRETMEYE TALİBİZ’

Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı (MUZBİR) Mehmet Güzel de TZOB’un açıkladığı rakamların memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Bölgemizde muz üretimi bazı olumsuzluklara rağmen her geçen gün artıyor. Yılbaşından sonra doğal afetler nedeniyle seraları zarar gören üreticilerimiz büyük sıkıntılar yaşadı. Ancak biz bunların üstesinden gelip yolumuza devam edeceğiz. Sera kurulum maliyetleri ile gübre ve ilaçlardaki pahalılığa rağmen üretim alanlarımız genişlemeye devam ediyor. Muz üreticisine gerekli destek verilirse biz ülkemizin muz ihtiyacının tamamını karşılamaya talibiz” dedi.

Güzel, MUZBİR çatısı altında yürüttükleri İyi Tarım Uygulamaları ile üreticilere bazı destekler ile fiyat avantajı sağlandığını ifade ederek, “Bu anlamda tüm üreticilerimizi birliğimize davet ediyoruz. Aynı çatı altında toplanarak muz üretimini daha kaliteli gerçekleştirmek, gerekli bilimsel çalışmaları yapmak, üretimi arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

YERLİ MUZUN FAYDALARI

Yerli muz, kalp, damar hastalıklarına iyi geliyor, kolesterolü düşürüyor, kemik gelişimini destekliyor. Muz, B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengin.

haberl0023

Yorumlayın

Anket

Mersin - Antalya yolu tamamlandığında Anamur'a ne gibi faydaları olur?

  • Turizm yatırımları artar, turizm gelişir (45.0%, 513 Oy)
  • Göç alır, fayda değil zarar getirir (33.0%, 375 Oy)
  • Anamur'un il olmasına katkı sağlayabilir (12.0%, 134 Oy)
  • Tarım ürünleri kolay pazarlanır (10.0%, 116 Oy)

Toplam Oy: 1,139

Loading ... Loading ...

HAVA DURUMU

ANAMUR

İLETİŞİM SAYFALARI

Son Yorumlar

  • Vatandaş: Sayın siyasi yöneticiler daha önce zenginleştirdiğin...
  • Vatandaş: İlçe İdare Şube Başkanları toplantısı yapıldı, başlığı altında 2022...
  • Adil Demir: Kalemine sağlık abi,zamanda yolculuk gibi!
  • Şeref Koz: Kutluyorum. Empatsiyle, farkındalık bilinciyle ve dayanışma...
  • Kenan ŞEN: Değerli öğretmenim yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum. Ben...
  • Kenan ŞEN: Ben Bozyazı da öğretmenlik yapan Emekli Öğretmen Ali ŞEN’in...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Katılım sağlayan iyi yüreklere teşekkürler
  • Seyda Afyoncu: Direnen kazanır.
  • Aziz Saydam: Hayırlı olsun, inşallah partimizi en iyi şekilde temsil edip...
  • Mahmut Gazi ÖZSOY: Tebrikler