www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Anamur MUZBİR Başkanı Mehmet Güzel, adaptasyonu sağlanan yeni türler ve iyi tarım uygulamaları ile sağlıklı ve kaliteli üretim yaparak ithal muzla rekabette öne geçtiklerini belirterek, ?Bazı büyük marketler ithal muz diye Anamur muzu satıyor? dedi.
Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, Türkiye’nin yıllık muz üretiminin 420 bin ton olduğunu, bunun 260 bin tonunun Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya?daki sera ve açık bahçelerden karşılandığını söyledi.
İthal muz ile rekabet edebilmek için üretim ve pazarlamada çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların en önemli ayağı olan çeşitler konusunda önemli gelişim kaydettiklerini ifade eden Güzel, şunları söyledi:
?Birlik, kurumlar ve Çukurova Üniversitesi işbirliği ile yeni muz türleri geliştirdik. Üniversitede geliştirilen Azman ve Şimşek çeşitlerinin yanı sıra Cavendish ve Grand Nain türleri de üreticilerimiz tarafından orta yükseklikleri 10 metreye kadar çıkan seralarda yetiştiriliyor. Üreticilerimizin yüzde 80?i yeni türleri dikiyor ve çoğaltıyor. Yeni türler ile 90?lı yıllarda 20 kilo gelen muz dalları günümüzde 50 kiloya çıktı. İthal muzdan daha ön plandayız. Daha önce 10 santimetre olan muzun boyu şimdi 22 santimetre.?
Ürün kalitesinin artmasıyla yerli muzun ithal muzla rekabette öne geçtiğini vurgulayan Güzel, şöyle devam etti:
?İthal muzdan daha kaliteli muz ürettiğimize inanıyoruz. Büyük marketlerde ithal muz olmadığı zamanlarda ürettiğimiz muzları ithal muz diye sattıklarını tespit ettik. Ama yaptırım gücümüz olmadığından ceza uygulayamıyoruz. Tarım Bakanlığımızın birliklere vereceği yetkiler ile cezai uygulamalar için harekete geçebiliriz.?
Güzel, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında muz üreticilerine dönümde 100 lira devlet desteği verildiğini ifade ederek, ?Çiftçilerimizin bu destekten yararlanabilmesi için 2011 yılında 300 dönüm arazide iyi tarım uyguladık. Bu yıl ise 2 bin 300 dönüm alanda bu uygulamayı yapıyoruz. İyi tarım uygulamasında toprak analizi ve muz dallarından aldığımız parmakların analizi yapılıyor. Yani ürünün devlet ve tüketici tarafından izlenebilirliğini sağlıyoruz. Anamur?da 21 bin dönüm alanda muz üretiliyor. Şu anda 2 bin 300 dönümüne iyi tarım uygulayabildik. Gelecek yılki hedefimiz 5 bin dönüm? diye konuştu.
İyi Tarım Uygulamalarından yararlanan 450 üretici için birlik bünyesinde 9 tarım danışmanının Bakanlık tarafından görevlendirildiğini anlatan Güzel, ?Bir danışman 50 üyemize bakıyor. Danışmanlarımızın da göreve başlamasıyla bilinçli üretim yapıyoruz. Önümüzdeki yıl danışman sayısını 25-30?a çıkarmak istiyoruz? dedi.
Güzel, iyi tarım uygulanan seralarda yetişen muzlara belgeli olduğu için kiloda 10 kuruş daha fazla ödendiğini de sözlerine ekledi.