www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Türkiye?nin önemli caretta caretta üreme alanlarından Anamur?da koruma çalışmaları kapsamında anaçların yumurta bıraktığı yeni yuvalar koruma altına alınırken, yavru çıkışları da başladı.
Anamur Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği tarafından Mamure Kalesi ile Anamurium Antik Kenti arasındaki 13 kilometrelik sahilde yürütülen çalışmalar kapsamında Caretta Caretta?ların yumurta bıraktığı yuva sayısının 800?ü geçtiği öğrenildi. Görevlinin tespit ettiği yuvaların etrafı kafes ile çevriliyor. Koordinatları GPS ile kaydedilen yuvalara tarih ve numara verilerek belirli aralıklarla kontrolleri yapılıyor.
Çalışmalar kapsamında üreme sezonu sonuna kadar yuva sayının 1000?i bulması ve bu yuvalardaki yumurtalardan çıkan yaklaşık 50 bin yavrunun denize ulaşması bekleniyor.
UZMANLARDAN UYARILAR
Yumurtlama döneminin başlarında korumaya alınan yuvalardan ise yavru çıkışları başladı. Uzmanlar, 30-40 cm derinlikteki yumurtalardan daha çok gece çıkan yavruların deniz yerine sahildeki ışığa yönelmemesi için sahile vuran ışıkların söndürülmesi ve sahilin temuz tutulması gerektiğini belirtiyor.
Bir anaç caretta carettanın 40?tan fazla yumurta bıraktığı ve yaklaşık 45 günde bu yumurtalardan çıkan yavruların denize ulaştığını belirten uzmanlar, yavru carettaların eylül ayı sonuna kadar yumurtadan çıkarak denize yürümeye devam edeceğini belirtiyor. Yavru carettaların yuvadan ilk çıkışlarından denize ulaşıncaya kadar kumda sürünerek ilerlemesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, şunları kaydetti:
?Bu sadece denize ulaşma çabası değil, aynı zamanda göbek bağındaki kan kokusunu atmak anlamına gelir. Böylece kan kokusuna gelen denizdeki diğer canlıların yavrulara yaklaşması doğal olarak engellenmiş olur. Ancak, bazı vatandaşlar bu sevimli yavruların denize güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için onları alıp deniz kıyısına kadar elleriyle bırakıyor. Bu onlara yardımcı olmaktan ziyade onları denizin içinde yem yapmak anlamına gelir. Carettaların kendi çabalarıyla denize ulaşması en doğrusudur. Aynı zamanda bu kısa yolculuk onların ciğerlerini de geliştiriyor. Çünkü kumun üzerinde hareket etmek oldukça zor. Bu zorluk sayesinde gelişen nefesleri ve kasları az sonra ulaşacakları denizin içinde onları korunaklı yapıyor.?
Uzmanlar, denize ulaşan carettaların hiç durmadan 20 saat boyunca yüzerek yaşadıkları çevreyi keşfettiklerini ve erişkin olduğunda da çıktığı yuvanın olduğu alana geri dönebileceğini belirtiyor.