www.haberanamur.net te yayınlanan haber ve fotoğraflar, kaynak gösterilerek dahi kullanılamaz.
Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) ve Anamur İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan ?Yer Kirazı Tanıtım Toplantısı? Anamur?da yapıldı.
Mersin’in Silifke ilçesinde 2 dönümlük arazide üretimi başlatılan yer kirazı meyvesinin tanıtım toplantısı Anamur Kaymakamlık toplantı salonunda gerçekleşti.
Yapılan tanıtım toplantılarıyla yer kirazı meyvesinin dikiminin artacağını belirten Mersin İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesi Ziraat Mühendisi Kubilay Derin, “Silifke Kapızlı bölgesinde 2 dönümlük örtü altında bu ürünün ilk dikimlerini gerçekleştirerek geliştirmeye çalışıyoruz. Çiftçilerle yapılan bu tanıtım toplantıları ile çiftçilerimizin bu ürüne yönelmesini hedefliyoruz. Yer kirazı, çiftçilere küçük arazi alanlarında bol kazanç sağlayacak ve üretim girdileri çok az olan bir üründür. Çiftçilerimize bu ürünü tarlalarında denemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
AKİB Raportör Yardımcısı M. Sami Süygün, “Ürünümüz Kolombiya menşeli bir üründür. Latince adı “Physalıs” olan yer kirazı meyvesi Kolombiya ve çevresinde üretilmeye başlamıştır. Bizde AKİB olarak bu ürünün bölgede tanıtılması için Adana, Mersin ve Silifke?de tanıtım toplantıları gerçekleştirdik. Bugün de Anamur’da tanıtım toplantımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.
Dünyanın küresel ısınmanın etkisi altına girmesi, yörede egzotik meyvelerin üretim koşullarını kolaylaştırdığını ifade eden Süygün, ” Yapılan bir dizi araştırmalar sonucunda üretimi hem kolay hem de bol kazançlı bir ürün olan yer kirazı meyvesi üzerinde yoğunlaştık. Çünkü çiftçilerimiz açısından birçok artıları olan bir meyve. Meyvenin dışında bulunan doğal muhafaza yaprakları ürünü kesimden 20 gün sonrasına kadar koruyabiliyor. Bu da çiftçiler için çok önemli bir nokta. Bunun dışında katma değeri çok yüksek ve tarım girdileri çok fazla olmayan bir ürün. Fazla zirai ilaç kullanmadığımız için de ilaç kalıntısı olmayan bir ürün. Sağlık açısından da besleyici değerleri çok yüksektir. Bütün bu avantajlar bu ürünün bölgede üretiminin arttırılmasına bir sebeptir. ” diye konuştu.
Süygün, “Yer kirazında geri kazanım 100 gün sonra başlıyor ve çiftçilerimize 3-4 ay gibi bir zaman zarfında ürün verebiliyor. Üstelik küçük arazi parçalarında kolayca yetiştirilerek pahalıya satılan bu ürün çiftçilerimize bol kazanç sağlıyor. Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin bu ürün için en önemli yaptığı katkı bu ürünün tanıtımıdır. Tanıtım çalışmaları yanında çiftçilerimize bu ürünün fide temini konusunda yardım ediyoruz ve üretilen ürünleri takip ederek alıcıların üreticiye yönlendirilmesi konusunda köprü görevi görüyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti.
Toplantıya çiftçiler yoğun ilgi gösterdi.
Ekim 22nd, 2009 Tarih: 15:01
yaa abı ben golcukte manavım ve ben de de YER KİRAZI VAR VE GUSEL DE HAA ABII bu amarıkalılar varya daha neler cıkARIR
Mart 21st, 2011 Tarih: 19:04
Bizim köyde bu bitkiden bıktık. tarlaları ve bahceleri dolduruyorlar.biçmekten baş edemiyoru.